Når der skal købes bil i dag, så går flere og flere efter en elbil. Danmarks Statistik fandt i slutningen af 2021 frem til, at bestanden af både elbiler og pluginhybrider var fordoblet på blot ét år. Ved udgangen af 2021 var der cirka 66.000 indregistrerede elbiler, mens tallet for pluginhybrider var cirka 80.000.
I maj 2022 nåede tallet for elbiler over 80.000 og udviklingen ser ud til bare at fortsætte – og det med god grund. I takt med at flere bilproducenter er begyndt at producere elbiler, som kan konkurrere med de traditionelle benzin- og dieselbiler, så er de blevet et gangbart alternativ. Det at køre grønt, tiltrækker mange bilkøbere og på samme tid har de stigende benzinpriser været med til at skubbe mange på vej mod det grønne alternativ.
Med en elbil følger dog én enkelt problemstilling. Den er ikke enorm, men det er en man skal have styr på – ladning. Bilen skal naturligvis lades. For mange er det et krav at kunne lade sin el- eller hybridbil derhjemme. For at dette kan gøres forsvarligt og effektivt skal man have opsat en ladeboks og man har desuden mulighed for at få en opladningsaftale. Det er heldigvis ret ligetil og kræver ikke en voldsom førstegangsbetaling – men det er dét, vi kigger nærmere på i dette indlæg.
Ladeboks til din elbil
Når du skal bruge en ladeboks til din elbil, så kan du selv bestemme om du vil købe den, så du ejer den selv, eller om du vil leje den. Det handler sådan set om hvad du mest er til. Det kræver en førstegangsbetaling uanset om du vil leje eller købe din ladeboks. Denne vil være noget lavere, hvis du vil leje en ladeboks og lidt højere, hvis du vil købe en.
Derudover vil der, uanset om du køber eller lejer din ladeboks, være en månedlig udgift til en opladningsaftale. Den månedlige udgift vil naturligvis være lidt lavere, hvis du køber ladeboksen til din elbil, fordi du slipper for at skulle betale en lejeudgift sammen med udgiften til opladningsaftalen.
Vi anbefaler Norlys, hvis du ønsker at få din egen ladeboks derhjemme. Hos Norlys er der desuden besparelser at hente, hvis du også har din elaftale hos dem. Du kan naturligvis også have (beholde) din elaftale med x leverandør, dog vil dette give en lidt højere månedlig udgift.
Prisen på en ladeboks til din elbil er altså bygget op af følgende elementer:
- Vil du købe eller leje din ladeboks?
- Køb: Højere engangsbetaling
- Leje: Lavere engangsbetaling
- Opladningsaftale
- Køb: Lavere månedlig udgift til opladningsaftale
- Leje: Højere månedlig udgift til opladningsaftale
- Elaftale
- Elaftale hos den udbyder hvor du køber/lejer ladeboksen: Lavere månedlig udgift
- Elaftale hos en anden udbyder end der hvor du køber/lejer ladeboksen: Højere månedlig udgift
Det skal understreges at hvis du ønsker at flytte din elaftale til Norlys, så er det i langt de fleste tilfælde, utroligt nemt. Faktisk skal man bare give meddelelse om ens ønske om at skifte og så klarer elselskaberne som regel resten.
Læs også: Overvejer du solceller? 5 grunde til at investere i dem nu!
Refusion af elafgift ved opladning
Når du oplader din elbil gennem din ladeboks, så betaler du kun for den strøm, du rent faktisk bruger. Derudover så får du faktisk også en ret god rabat, fordi at du får fuld refusion af elafgiften for den strøm du har brugt.
Refusionen af elafgiften kan hurtigt løbe op i en god besparelse. For nuværende kan man regne med cirka at få en refusion på 95 øre per kWh man lader.
Find din ladeboks her
Inkl. fuld refusion af elafgiften for hver kWh du lader (0,95 øre per kWh)
Inkl. fuld refusion af elafgiften for hver kWh du lader (0,95 øre per kWh)
De følgende priser på ladeboks er uden en elaftale hos Norlys. Du vil altså i de to tilfælde, uanset om du køber eller lejer, beholde den elaftale du har lige nu.
Inkl. fuld refusion af elafgiften for hver kWh du lader (0,95 øre per kWh)
Inkl. fuld refusion af elafgiften for hver kWh du lader (0,95 øre per kWh)