Nyt tag? Disse ting skal du være opmærksom på

https://husbyggeriet.dk/nyt-tag
Skal du have et nyt tag? Disse ting skal du være opmærksom på, inden du lægger et nyt tag. Læs med her:

Nyt tag er ofte en omfattende og omkostningstung proces, men det kan også give dig en lang række forbedringer som boligejer, og derfor er det vigtigt du træffer det rigtige valg. Mange spørgsmål kan rejse sig, når man skal have skiftet tag. Hvad koster et nyt tag? Hvor længe holder et nyt tag? Hvilket tag skal jeg vælge til mit hus? Vi hjælper dig med at få et overblik over de forskellige muligheder der er på markedet, og hvilke ting du skal være særligt opmærksom på, når du skal have nyt tag på huset. Så kan du have ro i maven, når du skal have lagt nyt tag.

Læs også: Overvejer du solceller? 5 grunde til at investere nu!

Hvilke fordele er der ved at skifte tag?

Der er visse økonomiske fordele ved at skifte tag. Et nyt tag og en efterisolering kan først og fremmest reducere din varmeudgifter og forbedre indeklimaet. Dette betyder også at husets miljøbelastning reduceres, hvilket altid er godt. Dit hus stiger også i værdi, når du får nyt tag på (husk at have udseendet in mente, når du vælger nyt tag, så du sikrer dig den størst mulige værdi ifm. fremtidigt salg. Taget skal passe til husets stil og omgivelserne i nabolaget). Rent funktionelt sikrer et nyt tag også, at du slipper for at være bekymret i tilfælde af kraftige vejrforhold, og undgår huset tager skade grundet utæthed el.lign.

Hvilke forskellige tagtyper er der?

Der er en del muligheder, når det kommer til tagtype. Her er en liste over de mest gængse tagtyper på markedet:

  • Tagpap
  • Tegltag
  • Naturskifer
  • Skifereternit
  • Bølgeeternit
  • Ståltag
  • Betontag

Selvom der er mange forskellige muligheder, når det kommer til at vælge tag, så er der nogle faktorer, der spiller ind ift. hvilket tag du kan få på dit hus – alle tagtyper vil ikke nødvendigvis kunne anvendes på dit hus. Derudover er det også vigtigt at huske på, at materialerne påvirker prisen. Jo bedre materialer taget består af, jo højere m2-pris.

Hvor lang tid tager det at skifte tag?

Som udgangspunkt tager det 1 uge+ at skifte tag. Det afhænger af det enkelte tagprojekt. Faktorer der spiller ind er:

  • Hvilken tagtype skal du have lagt på huset?
  • Hvor mange m2 tag, er der tale om?
  • Har du nogle særlige krav? (ovenlysvinduer, kvist el.lign.)
  • Skal du have afmonteret det allerede eksisterende tag, du har på huset?

Som hovedregel er ståltag det, der tager kortest tid og naturskifer, den tagtype, der tager længst tid. Følgende liste er en oversigt over de forskellige tagtyper – fra den der tager kortest tid at lægge, til den der tager længst tid.

  • Ståltag (kortest tid)
  • Tagpap
  • Tegltag
  • Betontag
  • Bølgeeternit
  • Eternitskifter
  • Naturskifer (længst tid)

Få 3 uforpligtende tilbud på tagrenovering

Er du opsat på at skulle have gjort noget ved taget? Så anbefaler vi at du henter 3 uforpligtende tilbud, før du vælger en håndværker.

Du kan hurtigt få indsigt i hvad det vil koste, at få lavet din opgave og du får tilbud fra flere forskellige håndværkere, så du har noget at sammenligne.

Hvilket tag skal jeg vælge til mit hus?

Der er 3 ting du skal være opmærksom på, når du skal vælge tag til dit hus:

  1. Nuværende konstruktion i huset
  2. Hældningsgraden på taget
  3. Lokalregler i grundejerforeningen, lokalplaner mv.

Konstruktionen i dit hus er afgørende for, hvilket tag du kan få. Det er nemlig konstruktionen, der skal bære taget. De forskellige tagtyper kan deles op i kategorierne: let, mellemtung og tung. Har du således en konstruktion, der er lavet til at bære et mellemtungt tag, jamen så er det ikke sikkert, at det kan bære en tung tagtype. Derfor kan det være nødvendigt med en forstærkning af din nuværende konstruktion, hvis du vil have en tungere tagtype. Her er en oversigt over de forskellige tagtyper, og hvilken kategori de tilhører:

Tagtype

Kategori

Ståltag

Let

Tagpap

Mellemtung

Bølgeeternit

Mellemtung

Skifereternit

Mellemtung

Naturskifer

Tung

Tegltag

Tung

Betontag

Tung

Hældningsgraden er vigtig, da det er afgørende for at sne og nedbør kan løbe af taget. Hvis ikke hældningsgraden er høj nok ift. tagtypen, så risikerer du fugtskader. Eksempelvis skal hældningsgraden være minimum 20º for tegltag (se tabellen nedenfor med sammenligning af forskellige tagtyper for at få det fulde overblik over, hvad mindstekravet er til hældningsgraden for de forskellige tagtyper). Hvis du er i tvivl om hældningen på dit tag er høj nok til en bestemt tagtype, så kan du altid forhøre dig hos fagfolk.

Lokalregler i din grundejerforening, lokalplaner el.lign. kan have sat nogle grænser for, hvilket slags tag du kan vælge. Det kan eksempelvis være, at der er en bestemt tagtype eller farve på taget, som skal anvendes, der hvor du bor. Det er en god idé at sætte sig ind i reglerne inden du vælger tagtype, så du ikke risikerer at skulle lægge et nyt tag lige efter du har skiftet.

Sammenligning af forskellige tagtyper

For at gøre det nemt og overskueligt for dig har vi lavet følgende infoboks. Her kan du nemt sammenligne priser, produktgarantier, levetid samt mindstekravet for hældningsgraden for de forskellige tagtyper, der er på markedet.

Tagtype

Pris pr. m2*

Produktgaranti

Levetid

Hældningsgrad

Tagpap

400-1200 kr.

15 år

30-50 år

1-2º

Tegltag

1200-1900 kr.

Op til 50 år

50-70 år

20º

Naturskifer

1800-2350 kr.

30 år

90-100 år

25º

Skifereternit

1200-2200 kr.

15 år

35-45 år

18º

Bølgeeternit

700-980 kr.

15 år

30-40 år

14º

Ståltag

700-1000 kr.

Op til 40 år

40-50 år

12º

Betontag

950-1650 kr.

30 år

40-50 år

14º

*Priserne er vejledende, de vil variere alt efter farve og model. Hvis du har særlige krav (ovenlysvinduer, ny loftsgangbro, kvist, forstærkning af konstruktion osv.), vil prisen selvfølgelig være højere.

Andre vigtige overvejelser i forbindelse med nyt tag

Når du skal have lagt nyt tag er det også værd at overveje, om der skal efterisoleres. Det koster selvfølgelig lidt ekstra, men det kan give dig en god besparelse på varmeregningen og dermed tjene sig selv ind igen på sigt. Husk at tømme loftet, hvis der skal efterisoleres ifm. den nye taglægning.

Det er som udgangspunkt muligt at blive boende i huset, mens taget skiftes. Ved enkelte projekter kan det dog være nødvendigt at finde midlertidig bolig andetsteds, mens taget skiftes.

Det kan være en rigtig god idé at sikre sig, at det håndværkerfirma, du får til at lægge dit nye tag, er omfattet af en håndværkergarantiordning (såsom Byg Garanti). Således er du bedre sikret i tilfælde af eventuelle fejl og mangler.

Læs også: Få en flot facade

Flere artikler til dig